La història

Inicis

La idea de crear una colla castellera a la Segarra va néixer d’un grup d’amics de Guissona i rodalies que tenien ganes de fer alguna cosa en comú per tal de dinamitzar la vida associativa de la vila. Entre tots creien que fora bo que existís una entitat que incentivés l’activació cultural i la participació popular, cosa que podia ser possible a través de la creació d’una colla castellera. Els primers passos decidits es realitzaren el març de 2007 quan els mateixos joves van tirar endavant la iniciativa, gràcies també a la col·laboració de diversos castellers que havien fixat la seva residència a prop de Guissona.

 

 

Temporada 2007

Els assajos de la colla es van iniciar el 23 d’abril de 2007 i van comptar, des dels primers dies, amb la col·laboració de diverses colles castelleres, com els Castellers de Lleida, els Moixiganguers d’Igualada, els Tirallongues de Manresa i els Minyons de Terrassa. Cal destacar també l’ajut rebut per part de l’Ajuntament de Guissona des del primer moment en què la iniciativa va anar agafant forma i es va signar un conveni de col·laboració renovable any a any.

L’Assemblea fundacional de la colla es va realitzar el 28 de juliol de 2007. Van sortir escollits en Xavier Tresens i en Cesc Rosell com a primer cap de colla i primer president, respectivament. En aquesta Assemblea fundacional es fixà el nom de “Colla Castellera Margeners de Guissona”. La presentació pública va tenir lloc el 9 de setembre de 2007 durant la Festa Major de Guissona. En aquesta primera actuació, amb camises encara de color blanc, van descarregar ja el 3 de 6, el 5 de 6 i el 4 de 6 amb l’agulla. La colla va ser “apadrinada” pels Castellers de Lleida i els Castellers de Cornellà.

El primer cap de setmana de novembre, i en motiu de la seva primera diada, es va estrenar la camisa oficial de la colla que és de color marró, color de terra mullada, símbol del paisatge segarrenc durant una bona època de l’any.

Durant la diada dels Minyons de l’Arboç, el 9 de desembre de 2007, i, per tant, només tres mesos justos després de la seva presentació, van sorprendre tot el món casteller descarregant el seu primer castell de set: un 4 de 7, acompanyat d’un 4 de 6 amb l’agulla i d’un 5 de 6.

 

Temporada 2008

A la seva segona temporada, l’any 2008, van seguir mantenint-se com una colla revelació dins del panorama casteller, descarregant per primer cop el 3 de 7 a la Festa Major de Salt, el 4 de 7 amb l’agulla a la Festa Major de Manresa, el 5 de 7 a la Festa Major de Guissona i el 3 de 7 amb l’agulla a la ciutat de Tarragona.

Com a fet destacat, a banda dels castells, en aquesta temporada els Margeners fan les seves primeres sortides de colla, com són el tan recordat viatge a Itàlia, i la no menys recordada visita als Castellers del Riberal al poble de Bao (Perpinyà).

 

 Temporada 2009

La temporada 2009 comença amb el canvi de cap de colla, passa a ocupar aquest càrrec el Jordi Cucurull. Continuen destacant per l’alta qualitat dels seus castells i, fins i tot, per quelcom tan poc habitual com és el fet d’aportar una nova construcció de creació pròpia al repertori habitual de construccions castelleres: l’inèdit 7 de 7, que els Margeners de Guissona descarreguen en el seu primer intent el 12 de juliol a Súria. Només un mes després, els Margeners encara pugen un graó més i aconsegueixen descarregar per primer cop, al carrer Cos del Bou de la ciutat de Tarragona, el difícil i espectacular 3 de 7 aixecat per sota.

Aquesta temporada també serà recordada pel viatge, a principis de temporada, a Mallorca, a partir del qual estableixen un gran vincle amb els Castellers de Mallorca que perdurarà amb els anys.

 

 Temporada 2010

La temporada 2010 és any de canvis a la Junta Administrativa, passa al davant com a president el Diego Manrique. També és l’any en què Margeners estrena el seu Local a l’antiga sala/teatre del Centre Catòlic, després d’haver-hi estat treballant quasi un any. La temporada suposa per als Margeners la consolidació de la majoria dels castells de 7, com ho demostren els dotze 5 de7 descarregats i el fet que en la seva tercera temporada completa intenten per primera vegada la torre de set, però queda, això sí, pendent per a temporades posteriors.

Aquesta temporada no hi ha viatge de colla, però la canalla sí que gaudeix d’unes grans i merescudes colònies, torna a visitar els nostres amics de Mallorca. Com a sortida de colla destaca la de la platja el mes de juliol, aprofitant l’actuació a Palafrugell.

 

 Temporada 2011

La temporada 2011 comença amb l’elecció de nou cap de colla, ocupa el càrrec el Jordi Ribera.  Durant la temporada, i per raons personals, el Diego Manrique dimiteix del seu càrrec de president i passa a ocupar-lo la vicepresidenta, la Sara Roma.

Per als Margeners, es converteix en una temporada de somni, descarreguen el seu primer 2 de 7, el 21 d’agost a Mollet del Vallès, i també el seu primer 4 de 8, l’11 de setembre a la Festa Major de la seva vila. Finalment, el 6 de novembre, per la seva Diada, descarreguen un altre cop totes dues estructures en una mateixa actuació, completen, conjuntament amb un 5 de 7 i un pilar de 5 per finalitzar, la seva millor actuació fins al moment. Els Margeners participen per primera vegada, a finals de gener, a les Festes de la Candela a Valls, trobada de totes les colles castelleres que es celebra cada 10 anys.

Aquesta temporada tornen a Mallorca en viatge de colla, al novembre, per la Diada dels Castellers de Mallorca.

 

 Temporada 2012

La temporada 2012 comença amb l’elecció de la Montse Solà com a nova presidenta. És una temporada complicada per als Margeners, sobretot a causa del descens del nombre de castellers a assaig i camises a plaça. Això fa que sigui impossible mantenir el nombre de castells de gamma alta de 7 portats a plaça en temporades anteriors. Tot i això, i gràcies a la bona feina feta als assajos, assoleixen un gran domini envers un castell prou complicat com és el 3 de 7 ps, que els permet descarregar-lo en 10 ocasions. També descarreguen per segon any els dos castells límits per a la colla, com són el tercer 4 de 8 de la seva història per la Festa Major de Guissona, i els 2 de 7 descarregats, a la mateixa actuació de Festa Major de Guissona i al novembre per la seva Diada. Fins aquest moment, Margeners és l’única colla que ha descarregat els tres primers 4 de 8 portats a plaça. El primer cap de setmana d’octubre Margeners participa per primera vegada al Concurs de Castells de Tarragona.

Aquesta temporada els Margeners visiten la Catalunya Nord, concretament, el poble de Saint Pons de Thomières. També cal remarcar que en aquesta temporada els Margeners organitzen el XIè Torneig Intercasteller de Futbol-Sala, amb un gran èxit de participació de tota la colla.

 

 Temporada 2013

La temporada 2013 comença amb l’elecció del Xavier Palou com a cap de colla. Continua la tendència de la temporada anterior, un descens en el nombre de castellers a assaig (tot i l’entrada de gent nova a la colla en els últims dos anys), cosa que fa que la nova tècnica s’hagi de replantejar els objectius ambiciosos. Però el seny, la constància i el bon criteri de l’equip tècnic, i també de la implicació i constància de la gent nova sobretot, fan d’aquesta una temporada de transició, estrenant molta gent en els castells bàsics de 7. Això els permet descarregar més de 30 castells de 7 durant tota la temporada (destaquen: cinc 3 de7a, dos 3 de 7 ps i un 5 de 7), i tornen a portar a plaça la torre de 7 a l’octubre a Solsona, queda, però, en intent. Fruit del seny, fa que aquesta sigui l’única caiguda de la temporada per als Margeners, a banda d’un pilar de 5 carregat.

Pel que fa a les sortides de colla, aquesta temporada els Margeners es van desplaçar a Cantàbria, concretament, al poble de Comillas.

 

Temporada 2014

La temporada 2014 comença amb l’elecció de l Albert Roca com a nou president de la nova Junta Administrativa. La temporada s’inicia plena d’il·lusió i ganes, sobretot fruit de les obres fetes al Local per part de la Junta del Centre Catòlic. Aquest fet sembla donar un altre aire a la colla, es respira un ambient d’alegria, ganes i il·lusió, que, de ben segur, farà d’aquesta, una gran temporada.