TALLER DE CASTELLS A L’ESCOLA.

En el marc de la Setmana Cultural, cinquanta vuit alumnes de 3r i 4t de l’Escola Pública de Ponts van participar activament en un taller de castells.
Castelleres i castellers de la Colla Castellera Margeners de Guissona, amb seu a 20 quilòmetres de la vila de Ponts però que també acull castellers d’aquesta localitat i voltants, van ser mestres per un dia.
Els Margeners van vindre a les aules d’una escola que aquest curs, ha compert mig segle existència, per ensenyar que és això dels castells, com es fan, que fa falta i quin són alguns dels seus més preuats valors.
Primerament van començar les presentacions, posteriorment van seguir les explicacions i acontinuació van vindre les preguntes i respostes.
Les nenes i els nens d’edats compreses entre els 8 i 10 anys i el professorat present, van escoltar molt atentament totes les explicacions, algunes que ja coneixien i d’altres que les van descubrir en aquell precís moment.
Es va visualitzar un magnífic PowerPoint, on es va mostrar certs paràmetres bàsics sobre que són els castells, la vestimenta, els indispensables mocador, faixa i casc. La meinada va ser molt participativa en tot moment i es van poder respondre alguns dubtes e inquietuds de canalla i professorat. Una mena de joc de preguntes i respostes amb fotografies de castells tot conduït per el exerit cap de canalla dels Margeners de Guissona. Les parts del castell, quins tipus de castell i com s’anomenen van ser part del temari de la clase d’aquella tarda.
Les nenes, els nens, els professorat i els castellers es van diriguir tot seguit cap al patí de l’escola on, deixant de banda la part teòrica de la clase, passaren a la part pràctica del que s’anomena taller de castells.
La canalla i els castellers van ser distribuïts en tres grups i en tres dels pilars del patí on, desvestits ara de calçat i mitjons, tots i cadascun d’ells van poder pujar sobre un casteller o castellera.
Fer columna, que ser sol dir, és la manera inicial d’aprendre a pujar i baixar d’un castell o casteller.
Especial esment a la professora que fent gala d’atreviment i d’exemple va descalçar-se i també va pujar i baixar amb gran ofici. Li consta al cronista que va ser posteriorment convidada a pasar pel local d’assaig el dia que millor li escaigui.
Una vegada conclòs el pujar i baixar sobre un casteller en columna es va fer el que es la base dels castells, la pinya!
Seleccionant per tamanys a l’alumnat, totes les mides son importants i tenen un lloc especial a la pinya, van ser posicionats en aquesta per oficis: el baix, el contrafort, el primeres, l’agulla, el lateral…
Fer pinya aquella expressió catalana que significa treballar en equip per un objectiu comú va ser possible aquella tarda amb flamant aleta.
Tots van marxar al acabar a prosseguir amb les nostres activitats habituals diàries amb la sensació d’aquest haver estat una hora i mitja del dia diferent que si més no ens va servir a tots de lliçó d’aprenentatge