Història

Inicis

La idea de crear una colla castellera a la Segarra va néixer d’un grup d’amics de Guissona i rodalies que tenien ganes de fer alguna cosa en comú per tal de dinamitzar la vida associativa de la vila. Entre tots creien que fora bo que existís una entitat que incentivés l’activació cultural i la participació popular, cosa que podia ser possible a través de la creació d’una colla castellera. Els primers passos decidits es realitzaren el març de 2007 quan els mateixos joves van tirar endavant la iniciativa, gràcies també a la col·laboració de diversos castellers que havien fixat la seva residència a prop de Guissona.

.

Temporada 2007

Els assajos de la colla es van iniciar el 23 d’abril de 2007 i van comptar, des dels primers dies, amb la col·laboració de diverses colles castelleres, com els Castellers de Lleida, els Moixiganguers d’Igualada, els Tirallongues de Manresa i els Minyons de Terrassa. Cal destacar també l’ajut rebut per part de l’Ajuntament de Guissona des del primer moment en què la iniciativa va anar agafant forma i es va signar un conveni de col·laboració renovable any a any.L’Assemblea fundacional de la colla es va realitzar el 28 de juliol de 2007. Van sortir escollits en Xavier Tresens i en Cesc Rosell com a primer cap de colla i primer president, respectivament. En aquesta Assemblea fundacional es fixà el nom de “Colla Castellera Margeners de Guissona”. La presentació pública va tenir lloc el 9 de setembre de 2007 durant la Festa Major de Guissona. En aquesta primera actuació, amb camises encara de color blanc, van descarregar ja el 3 de 6, el 5 de 6 i el 4 de 6 amb l’agulla. La colla va ser “apadrinada” pels Castellers de Lleida i els Castellers de Cornellà. El primer cap de setmana de novembre, i en motiu de la seva primera diada, es va estrenar la camisa oficial de la colla que és de color marró, color de terra mullada, símbol del paisatge segarrenc durant una bona època de l’any. Durant la diada dels Minyons de l’Arboç, el 9 de desembre de 2007, i, per tant, només tres mesos justos després de la seva presentació, van sorprendre tot el món casteller descarregant el seu primer castell de set: un 4 de 7, acompanyat d’un 4 de 6 amb l’agulla i d’un 5 de 6.

.

Temporada 2008

A la seva segona temporada, l’any 2008, van seguir mantenint-se com una colla revelació dins del panorama casteller, descarregant per primer cop el 3 de 7 a la Festa Major de Salt, el 4 de 7 amb l’agulla a la Festa Major de Manresa, el 5 de 7 a la Festa Major de Guissona i el 3 de 7 amb l’agulla a la ciutat de Tarragona.Com a fet destacat, a banda dels castells, en aquesta temporada els Margeners fan les seves primeres sortides de colla, com són el tan recordat viatge a Itàlia, i la no menys recordada visita als Castellers del Riberal al poble de Bao (Perpinyà).

.

Temporada 2009

La temporada 2009 comença amb el canvi de cap de colla, passa a ocupar aquest càrrec el Jordi Cucurull. Continuen destacant per l’alta qualitat dels seus castells i, fins i tot, per quelcom tan poc habitual com és el fet d’aportar una nova construcció de creació pròpia al repertori habitual de construccions castelleres: l’inèdit 7 de 7, que els Margeners de Guissona descarreguen en el seu primer intent el 12 de juliol a Súria. Només un mes després, els Margeners encara pugen un graó més i aconsegueixen descarregar per primer cop, al carrer Cos del Bou de la ciutat de Tarragona, el difícil i espectacular 3 de 7 aixecat per sota.Aquesta temporada també serà recordada pel viatge, a principis de temporada, a Mallorca, a partir del qual estableixen un gran vincle amb els Castellers de Mallorca que perdurarà amb els anys.

.

Temporada 2010

La temporada 2010 és any de canvis a la Junta Administrativa, passa al davant com a president el Diego Manrique. També és l’any en què Margeners estrena el seu Local a l’antiga sala/teatre del Centre Catòlic, després d’haver-hi estat treballant quasi un any. La temporada suposa per als Margeners la consolidació de la majoria dels castells de 7, com ho demostren els dotze 5 de7 descarregats i el fet que en la seva tercera temporada completa intenten per primera vegada la torre de set, però queda, això sí, pendent per a temporades posteriors.Aquesta temporada no hi ha viatge de colla, però la canalla sí que gaudeix d’unes grans i merescudes colònies, torna a visitar els nostres amics de Mallorca. Com a sortida de colla destaca la de la platja el mes de juliol, aprofitant l’actuació a Palafrugell.

.

Temporada 2011

La temporada 2011 comença amb l’elecció de nou cap de colla, ocupa el càrrec el Jordi Ribera.  Durant la temporada, i per raons personals, el Diego Manrique dimiteix del seu càrrec de president i passa a ocupar-lo la vicepresidenta, la Sara Roma.Per als Margeners, es converteix en una temporada de somni, descarreguen el seu primer 2 de 7, el 21 d’agost a Mollet del Vallès, i també el seu primer 4 de 8, l’11 de setembre a la Festa Major de la seva vila. Finalment, el 6 de novembre, per la seva Diada, descarreguen un altre cop totes dues estructures en una mateixa actuació, completen, conjuntament amb un 5 de 7 i un pilar de 5 per finalitzar, la seva millor actuació fins al moment. Els Margeners participen per primera vegada, a finals de gener, a les Festes de la Candela a Valls, trobada de totes les colles castelleres que es celebra cada 10 anys. Aquesta temporada tornen a Mallorca en viatge de colla, al novembre, per la Diada dels Castellers de Mallorca.

.

Temporada 2012

La temporada 2012 comença amb l’elecció de la Montse Solà com a nova presidenta. És una temporada complicada per als Margeners, sobretot a causa del descens del nombre de castellers a assaig i camises a plaça. Això fa que sigui impossible mantenir el nombre de castells de gamma alta de 7 portats a plaça en temporades anteriors. Tot i això, i gràcies a la bona feina feta als assajos, assoleixen un gran domini envers un castell prou complicat com és el 3 de 7 ps, que els permet descarregar-lo en 10 ocasions. També descarreguen per segon any els dos castells límits per a la colla, com són el tercer 4 de 8 de la seva història per la Festa Major de Guissona, i els 2 de 7 descarregats, a la mateixa actuació de Festa Major de Guissona i al novembre per la seva Diada. Fins aquest moment, Margeners és l’única colla que ha descarregat els tres primers 4 de 8 portats a plaça. El primer cap de setmana d’octubre Margeners participa per primera vegada al Concurs de Castells de Tarragona.Aquesta temporada els Margeners visiten la Catalunya Nord, concretament, el poble de Saint Pons de Thomières. També cal remarcar que en aquesta temporada els Margeners organitzen el XIè Torneig Intercasteller de Futbol-Sala, amb un gran èxit de participació de tota la colla.

.

Temporada 2013

La temporada 2013 comença amb l’elecció del Xavier Palou com a cap de colla. Continua la tendència de la temporada anterior, un descens en el nombre de castellers a assaig (tot i l’entrada de gent nova a la colla en els últims dos anys), cosa que fa que la nova tècnica s’hagi de replantejar els objectius ambiciosos. Però el seny, la constància i el bon criteri de l’equip tècnic, i també de la implicació i constància de la gent nova sobretot, fan d’aquesta una temporada de transició, estrenant molta gent en els castells bàsics de 7. Això els permet descarregar més de 30 castells de 7 durant tota la temporada (destaquen: cinc 3 de7a, dos 3 de 7 ps i un 5 de 7), i tornen a portar a plaça la torre de 7 a l’octubre a Solsona, queda, però, en intent. Fruit del seny, fa que aquesta sigui l’única caiguda de la temporada per als Margeners, a banda d’un pilar de 5 carregat.Pel que fa a les sortides de colla, aquesta temporada els Margeners es van desplaçar a Cantàbria, concretament, al poble de Comillas.

.

Temporada 2014

La temporada 2014 comença amb l’elecció d’Albert Roca com a nou president de la Junta Administrativa. La temporada s’inicia plena d’il·lusió i ganes, sobretot fruit de les obres fetes al Local per part de la Junta del Centre Catòlic. Però aquest fet no fa canviar la tendència negativa de manca de gent a assaig.

Això fa que el primer tram de temporada sigui bastant fluix pel que fa a castells de 7, portant el 3de7 a algunes places, però acompanyant-lo poques vegades del 4de7, i havent de fer algunes actuacions amb 3 castells de 6. Menció especial per l’actuació a Esplugues a mitjans de juny, on la colla amb prou feines va poder fer 3 castells de 6!!.

És per aquest fet que la colla es planteja, a mitjans de juliol, fer una Taula Rodona, per tal de posar sobre la taula els problemes reals i fer-los extensius a tota la colla, i on tothom va poder expressar les seves inquietuds, i aportar idees per tal de tirar la colla endavant. Una de les solucions que es va extreure de la taula rodona, va ser la creació d’una comissió encarregada de pensar idees per tal de fer renéixer l’esperit de colla dins de la mateixa i donar-nos a conèixer a Guissona i contrades. Va ser un èxit, i els resultats no es van fer esperar.

La feina feta a assaig durant tota la temporada, i l’entrada de gent nova a partir del més d’agost, fa que l’últim tram de temporada (des de Festa Major fins a Diada) sigui una recuperació constant de gent, camises a assaig i a actuacions, i per tant, de castells a plaça. A destacar la recuperació de castells que feia temps que no es feien com: p5ps, 4de7a, 7de7. I a la última actuació de la temporada, per la nostra VIII Diada, descarreguem el 2de7 i el 4de8!!!!, juntament amb el 7de7, fent de ben segur l’actuació més important de la nostra història!!!

La temporada acaba amb només una caiguda (un dels 3p5 simultanis de Diada que queda en intent) i un id de 5de7.

A destacar també el viatge al País Basc a mitjans d’agost, on vam poder viure una gran experiència als pobles d’ Ondarroa i Larrabetzu, i on ja es va començar a viure un gran ambient de colla de cara al final de temporada. Per últim, destacar també que la colla decideix fer per primera vegada Actuació de Vigílies de la nostra Diada, acompanyats dels Falcons de Capellades, i on descarreguem diversos pilars de 2 de canalla, un 3d5ps totalment femení i un 2de6f!!!

.

Temporada 2015

La temporada 2015 comença amb l’elecció d’Oriol Roger Garcia com a nou cap de colla de la Tècnica 2015. La temporada s’inicia amb la dinàmica positiva del segon tram de la temporada 2014, que va portar a la colla a descarregar el quart 4de8 de la història de la colla a la seva Diada .

Això fa que als primers assajos hi hagi una gran afluència de gent i es puguin fer bones probes de castells que en altres temporades no s’assajaven fins al segon tram de temporada. Fruit d’aquests bons assajos es comença la temporada fent grans actuacions, com són la de la Festa del nostre local al març, la del nostre Aniversari a l’abril i la de la Festa Major de Mollerussa al maig, totes elles amb castells de 7 i mig (a destacar 4de7a, 5de7, 3de7ps i 2de7 en varies actuacions en aquest primer tram de la temporada).  Gràcies a aquest bon començament i a l’afluència de gent als assajos i actuacions, la Tècnica es planteja grans objectius pel segon tram de temporada.

A partir del juny la feina als assajos va seguir sent intensa, assajant grans castells com el 7de7, 4de8 e inclús algunes probes del 3de8, de cara a porta’ls a plaça en futures actuacions quan estiguessin a punt. Però degut a unes baixes a tronc i canalla, i sobretot a un descens en el nombre d’efectius tan a assajos com a actuacions, van fer replantejar mica en mica els objectius marcats. Això va fer que els resultats a plaça no reflectissin la feina que es feia a assaig, ja que no es van deixar d’assajar els grans castells.

Gràcies als assajos i tot i les baixes i canvis a tronc i canalla, s’aconsegueix fer una bona Festa Major de Guissona al setembre, amb 3 castells de 7 i mig com són el 4de7a, 5de7 i 3de7ps. I per la Festa Major de Cervera es torna a descarregar el 2de7 (tercer de la temporada, fita que mai s’havia aconseguit en una sola temporada). Fins al final es va assajar el 4d8, en vistes a la Diada de la colla, però al final no va poder portar-se a plaça.

Com a fets extracastellers de la temporada, destacar la sortida de cap de setmana de colla a Andorra, on vam actuar amb els Castellers d’Andorra. També destacar el Primer Torneig Margener de Pàdel organitzat per la colla amb una gran acceptació, i el Segon Concurs d’Enfilar Caixes de Cervesa, també amb una gran participació tan de gent de la colla com del poble.

.

Temporada 2016

La temporada 2016 comença amb l’elecció de Santi Mayoral com a nou cap de colla i de Xavier Basco com a nou President. Ells dos seran els encarregats de dirigir la colla, amb els seus equips, tant en la part Tècnica com en la part Administrativa. La temporada s’inicia amb molts dubtes de com anirà, ja que es preveu una temporada complicada per falta de canalla i també de gent. Per això ja s’ha planificat una temporada amb poques actuacions.

Per desgràcia els temors es tornen realitat, i ja des dels primers assajos es veu que la colla anirà curta de canalla. I també es posa en evidència que l’afluència de gent als assajos no serà molt massiva. Això fa que la Tècnica es plantegi una temporada tranquil·la a nivell de castells grans, i dirigeixi els seus esforços a formar canalla nova i a donar proves a gent no habitual a tronc, per tal de rotar força gent als castells que es facin a plaça.

De totes maneres, als assajos es combinen moltes proves de castells de 6 i de 7 bàsics, amb algunes proves de castells com el 2d7 i el 4d8, per tal d’intentar motivar a la gent que ve als assajos. Això fa que durant la temporada puguem estrenar molta gent en aquests castells, així com canalla que amb poc menys d’un any puguin fer castells bàsics de 7.

Pel que fa als castells fets a plaça, la colla no passa dels bàsics de 7 (set 3de7 i quatre 4de7) en tota la temporada. Igualment, només repeteix el pilar de 5 en cinc ocasions (molt per sota del que estava acostumada). El castell més repetit al llarg de la temporada és el 3d6a, que es fa fins a onze vegades. Les dues actuacions més destacades de la temporada són la del IX Aniversari a l’abril (2pd4 4d7 3d7 3d6ps pd5) i la de la Festa Major de Guissona al setembre (2pd4 3d7 4d7 5d6 pd5). Per la nostra Diada al novembre repetim l’actuació de Festa Major però sense el pd5. A canvi hi afegim un pd4 totalment femení.

Com a fets extracastellers de la temporada, destacar la sortida de cap de setmana de colla al Delta de l’Ebre, on vam actuar amb els Castellers de Tortosa, que serveix per fer activitats junts i cohesió de colla. També destacar el III Concurs d’Escalar Caixes, tot i que degut al mal temps no va tenir tanta participació com els anys anteriors.

Per últim, la colla acaba l’any 2016 celebrant el Dinar de Nadal, cagant el tió per a la canalla i participant a la Marató. I tot desitjant que la temporada 2017 sigui una gran temporada, doncs serà la desena. I 10 anys són 10 anys!!!