Diada de Sant Josep 2018

Margeners apunta de nou al cel

Aquest diumenge es va donar el tret de sortida a la nova temporada dels Margeners de Guissona, la colla castellera de la Segarra. Com ja va essent habitual, la primera actuació es realitza a Guissona en motiu de la festivitat de Sant Josep, patró del Centre Catòlic de Guissona, on els de la camisa marró hi tenen el seu local d’assaig.
La jornada, força gèlida, va servir per recuperar sensacions castelleres després de l’aturada hivernal. Els assajos ja fa un mes que s’han reprès, i poc o molt ja han començat a donar els primers fruits. Acompanyaven a la colla local les colles castelleres d’Esparreguera i de Montcada.
Obrint rondes, els de la Segarra van oferir una actuació de sis, amb els bàsics de sis (l tres i el quatre), i el tres de sis amb l’agulla com a millor castell. Les estructures marrons van ser executades amb força solidesa, mostrant troncs molt lleugers. Amb aquesta constant, el primer tram de la temporada haurà de permetre la renovació dels pisos més alts dels castells, deixant pas a la nova fornada d’enxanetes guissonencs.
Els segons a actuar van ser els Castellers d’Esparreguera, amb camisa bordeus. Els d’Esparreguera són una de les principals colles del Baix Llobregat. Fan castells des de 1994 i tenen un gran domini sobre els castells de set. La de Guissona era la primera sortida però no la primera actuació de la temporada, cosa que van demostrar signant el repertori amb els castells més alts de la diada. A banda d’un cinc de sis seguríssim, Esparreguera va dur a plaça el tres i el quatre de set. Tot i que potser van ser un pèl lents i amb cert tremolor, els castells van ser bastits amb molta seguretat i sense perdre les mides en cap moment. Precisament, en les tres actuacions que han realitzat enguany, han descarregat com a mínim, dos castells de set.
Tancant cada una de les rondes va actuar la tercera colla, els Castellers de Montcada i Reixac, els quals també estrenaven temporada. La de diumenge va ser la primera actuació que compartien amb Margeners. Tot i que sembla una colla novell (actuen des de 2013), els del Vallès ja havien viscut una primera etapa, durant el primer boom del món casteller: van estar actius entre el 1991 i el 1998. Diumenge es van veure poques camises de color teula a Guissona, cosa que va traduir-se en l’execució de dos únics castells, el tres de sis i el tres de sis amb l’agulla, els quals no esl va significar dificultats aparents. A tercera ronda van preferir realitzar un pilar de quatre per sota.
A ronda de pilars d’inici i de sortida, totes les colles van fer pilars de quatre
L’actuació va concloure amb un dinar de colla i l’animada aportació musical dels punxadiscos Germans Berenguer, els quals van fer sonar un repertori de música de la terra.

Temporada 2018
Força satisfets amb la diada de Sant Josep, els Margeners encaren la seva dotzena temporada, amb un seguit de 18 actuacions que els faran voltar la geografia catalana fins a l’octubre. La propera d’aquestes parades de Margeners serà el dissabte 7 d’abril a Lleida.
Com ja va passar l’any passat, aquest 2018 també presenta cares noves als principals càrrecs de la colla. Per una banda, l’Oriol Garcia ha agafat les regnes tècniques de Margeners i encetarà la seva segona etapa com a cap de colla (cosa inaudita, fins al moment). Per altra banda, la junta administrativa també renova la seva cap de files, on debuta la Sandra Creus com a vuitena presidenta de l’entitat.

Margeners de Guissona: 2 p4, 3d6, 3d6a, 4d6, p4ps
Castellers d’Esparreguera: 2p4, 3d7, 4d7, 5d6, 2p4
Castellers de Montcada i Reixac: p4, 3d6, 3d6a, p4ps, p4