Diada de Primavera a Cornellà

Margeners segueixen rodant els castells de sis

Diada de Primavera a Cornellà

Quarta actuació de Margeners de Guissona, aquesta temporada, i darrera abans de la diada d’aniversari. L’actuació va ser davant del mercat de la plaça Marsans de Cornellà, el passat dissabte 15 d’abril a la tarda. Els de la Segarra es desplaçaven al Baix Llobregat convidats pels Castellers de Cornellà en motiu de la Diada de Primavera, on actuava també la colla degana de la capital de Catalunya, els castellers de Barcelona. En tot cas, la jornada s’hagés pogut batejar com la «Diada de la Mona» atenent a la proximitat en dates del dilluns de Pasqua i als vincles entre les colles: Castellers de Barcelona van apadrinar al seu dia els Castellers de Cornellà, mentre que aquests últims són els padrins dels Margeners.

Per la diada de Cornellà Margeners va proposar una actuació d’estructures ja consolidades. D’aquesta manera va començar a desgranar un tres de sis amb el pilar, lent en la carregada i molt àgil en la descarregada, per continuar amb un tres de sis clavat a segona ronda. A tercera ronda es va optar per una magnífica torre de sis de les que fan creure que és una estructura fàcil d’executar (i res més lluny de la realitat). L’anècdota del dia el va protagonitzar el joveníssim enxaneta de quatre anys que trepava per primera vegada un pilar de quatre a la ronda de sortida. Tot plegat, va ser una actuació de rodatge dels castellers i on es va veure, i ja és habitual aquesta temporada, moltes novetats als pisos de canalla. Una dada esperançadora només per estampar-ho: en quatre jornades, han intervingut fins a 20 castellers diferents als poms de dalt.

La responsabilitat d’obrir rondes la van assumir els locals, amb un programa que incorporava per primera vegada aquesta temporada el cinc de sis, que van executar de forma molt segura a segona ronda. Abans, els liles havien fet un quatre de set molt sòlid, per acabar amb un quatre de sis amb l’agulla sense cap complicació. Els del Baix Llobregat van demostrar molt ofici en la que era la seva tercera actuació de la temporada.

Segons a actuar foren els Castellers de Barcelona. De les tres colles que hi havia a plaça, la de Barcelona era la que venia més rodada, atenent que la temporada de les colles del cap i casal comença cada any per Santa Eulàlia, al febrer. Els de la camisa vermella van plantar a plaça les construccions bàsiques de set pisos (el quatre i el tres) amb estructures molt lleugeres, segurament en espera de poder-les pujar un pis més en breu. A segona ronda van plantejar el castell més complex que es va poder veure a Cornellà, el quatre de set amb l’agulla. Tot i que el quatre va executar-se amb més solvència que el quin s’havia vist en primera ronda, quan l’espadat va quedar net va quedar massa afeblit i va cedir quan l’enxaneta feia la motxilla, sense donar opcions a poder-lo defensar. El castell quedava doncs, com a carregat.

I dissabte que ve, fem anys!

Com cada any toca celebrar l’aniversari tot recordant que el primer assaig dels de Guissona es va fer per la Diada de Sant Jordi. Per tant, cal estar al cas de les sorpreses que ens puguin preparar els de la camisa marró el proper dissabte 22 d’abril a Guissona. Els acompanyaran els de la Segarra Tirallongues de Manresa, Castellers de Caldes i Malfargats de Pallars.

Resum actuació

Cornellà de Llobregat, 15/04/2023 (Diada de Primavera)

Castellers de Cornellà: pd4, 4d7, 5d6, 4d6a, pd4

Castellers de Barcelona: 2pd4, 4d7, 4d7a(c), 3d7, 2pd4

Margeners de Guissona: pd4, 3d6a, 3d6, 2d6, pd4