Actuació Diada de bateig de Malfargats

Padrins i fillols es citen a Tremp

Diada de Bateig de Malfargats

Tot i que ja fa uns quants dies que els Malfargats de Pallars estan rodant places, no va ser fins el passat dissabte que van poder coincidir en una mateixa actuació amb les seves dues colles padrines, Margeners de Guissona i Castellers de Lleida en l’anomenada «diada de Bateig». I com a bon bateig, no va faltar l’aigua: la pluja, tant necessària com inoportuna, va obligar a celebrar l’actuació a l’interior del pavelló del Casal de Tremp. Tot i que les actuacions «indoors» perden gran part del seu encant, aquesta diada en concret va ser força reeixida, tant per l’ambient de germanor entre les tres colles de la província, com pel nombrós seguiment del públic trempolí.

L’esperada diada de Bateig va ser encetada pels amfitrions, encarant la segona actuació de la temporada. Feia patxoca veure la quantitat de camises grogues que van aplegar, però encara feia més goig poder constatar la ràpida progressió que ha tingut la colla d’ençà que ha estrenat camisa. Durant la diada van anar mostrant amb força seguretat els castells que duien en cartera, iniciant l’actuació amb un tres de sis amb l’agulla, per seguir un quatre de sis previ a repetir-lo amb agulla en tercera ronda. Arrodoniren l’actuació amb un pilar de quatre aixecat per sota. Amb les beceroles ja apreses, els Malfargats hauran de demostrar arreu de Catalunya amb un calendari atapeït d’actuacions. Molta sort, Malfargats!!

Els de la Segarra encadenaven tres dissabtes seguits d’actuacions, cosa que es va traduir en una minsa quantitat de camises mobilitzades i en la impossibilitat de reeditar castells de set. Per tant, es va portar a plaça tres castells relativament senzills a jutjar per la seva execució impecable. Es va iniciar l’actuació amb un tres de sis rapidíssim  a primera ronda, per seguir amb una esvelta torre de sis i acabar amb el sempre espectacular tres de sis aixecat per sota, que va ser bastit molt ben sincronitzat. Bona feina feta pels de la sang marró, que encaren el mes de maig amb els compromisos de la nit del Tararot de Tàrrega (11 de maig) i amb la diada de Festa Major de Mollerussa on, si el nombre de castellers a assaig i a plaça els acompanyen, volen dur-hi els dos castells bàsics de set.

Les rondes eren tancades de forma solvent pels Castellers de Lleida. Els de la capital tampoc van poder mobilitzar la quantitat de castellers que estan acostumats a dur a plaça, cosa per la qual van dur a plaça castells bàsics i de gamma alta de set. Van obrir l’actuació amb un ràpid tres de set. En segona ronda van dur a plaça el castell de més dificultat que es va poder veure a Tremp, el quatre de set amb l’agulla, d’execució  immillorable. En tercera ronda, li va tocar el torn a un quatre de set de tronc força pesat, segurament en vistes a provar-lo de vuit per l’actuació de Festa Major de Lleida. En ronda de pilars, cal destacar l’espadat de cinc.

 

Festa del Margenet, Ripollet i Tararot

Un altra data marcada al calendari de Margeners és la festa que es dedica als menuts de la colla i de Guissona i rodalies, la festa del Margenet. I aquest any no ha estat l’excepció, tot i que degut a les inclemències del temps, ha haver-se de postposar del primer de maig al dia onze (16:30). En aquesta festa, que pren el nom del capgròs de Margeners, es podrà gaudir de moltes activitats entre les que destaquen jocs gegants, teles acrobàtiques, tallers diversos, un berenar popular i l’animació infantil a càrrec del Carles Cuberes.

El mateix dia onze la colla té dos compromisos més. Per una banda, la secció de grallers i tabalers ha estat convidada a la 3a trobada de grallers de Ripollet on actuaran bandes d’arreu dels Països Catalans. Els grallers hi representaran les comarques de Lleida.

I per acabar d’arrodonir el dia, al vespre i com ja va essent habitual, Margeners tornarà a construir els seus castells a la Nit del Tararot de Tàrrega.

 

Resum actuació

Tremp, 27/04/2024 (Diada de Bateig)

Malfargats de Pallars: 2pd4, 3d6a, 4d6, 4d6a, pd4s, 2pd4

Margeners de Guissona: pd4, 3d6, 2d6, 3d6s, pd4, pd4

Castellers de Lleida: 2pd4, 3d7, 4d7a, 4d7, pd5, 2pd4